Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Start EET se odkládat nebude, rozhodla vláda

Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha - Odklad startu elektronické evidence tržeb, který navrhuje opoziční TOP 09, vláda dnes nepodpořila. Ministři přijali negativní stanovisko, napsal na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

V předběžném stanovisku pro dnešní jednání vládní legislativci návrhu vyčítali, že odložení by bylo v rozporu se zásadou legitimního očekávání, protože na první skupiny podnikatelů dopadne nová povinnost už od prosince. I při urychleném schválení Sněmovnou by přitom novela nenabyla účinnosti dřív než ve druhé polovině listopadu.

"Vláda má za to, že nelze připustit, aby povinné subjekty byly do poslední chvíle v nejistotě," stálo v dokumentu pro ministry. Podnikatelům, kteří už se na evidenci tržeb připravili, i dodavatelům zařízení, by navíc vznikla podle podkladu škoda.

Poslanci TOP 09 v novele navrhli, aby evidence tržeb začala platit až od roku 2019, a to pro všechny. Ovšem v případě volebního vítězství ve sněmovních volbách příští rok strana slibuje, že by evidenci zcela zrušila.

Kabinet podle předběžného stanoviska měl také odmítnout výtky, že systém není připraven na spuštění, i tvrzení autorů předlohy, že by neměla rozpočtové dopady. "Systém elektronické evidence tržeb má po svém zavedení v rámci plánovaných čtyř fází přinést do státního rozpočtu téměř 20 miliard korun," stálo v dokumentu.

Témata:  elektronická evidence tržeb vláda TOP 09

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy