Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kadlec dostal podmínku za nehodu v opilosti

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Expolicista Karel Kadlec dostal za nehodu pod vlivem alkoholu osmiměsíční podmínku a po dva roky nesmí řídit. Verdikt není pravomocný, Kadlec se okamžitě odvolal.

Obvodní soud pro Prahu 2 se případem zabýval opakovaně, oproti svému původnímu rozhodnutí pouze o půl roku zkrátil dobu, po kterou nesmí muž řídit.

Případ se týká nehody z března 2015, kdy Kadlec podle obžaloby neubrzdil svůj jeep a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Po nehodě navíc naboural auto asistenční služby, která na místo přijela. Přivolaná policejní hlídka Kadlecovi naměřila 1,5 promile v dechu, odběr krve u lékaře Kadlec odmítl.

Obvodní soud se případem zabýval potřetí. Nejprve muže nepotrestal, odvolací soud ale vyhověl stížnosti státního zástupce a případ vrátil. Druhý rozsudek nemohl odvolací soud potvrdit kvůli nekvalitnímu zpracování písemného rozsudku, který mimo jiné obsahoval pasáže týkající se jiného obžalovaného.

"Věc byla zdejšímu soudu vrácena se závazným právním názorem, že se hladina alkoholu v krvi rovná hladině alkoholu v dechu," odůvodnil dnešní rozhodnutí soudce Jiří Horký. Zákaz řízení snížil tak, aby byl uložený trest v souladu s návrhem obžaloby.

Státní zástupce Michal Muravský je s rozhodnutím soudu spokojen. Kadlec i jeho obhájce ale poukazovali na znalecký posudek, podle kterého není možné jednoznačně určit, jestli se Kadlec dopustil trestného činu.

Kadlec také čelí obvinění za nabourání 29 aut na pražských Vinohradech. Podle dosavadních výsledků vyšetřování před jízdou kombinoval alkohol s dosud nezjištěnými léky. Hrozí mu až tři roky vězení.

Poslední nehoda bývalého policisty se stala v srpnu na křižovatce Korunní a Budečské ulice. Podle policie byl Kadlec zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, dechovou zkoušku a lékařskou prohlídku však odmítl. O udělení trestu v tomto případě rozhodne pražský magistrát.

Témata:  Karel Kadlec dopravní nehody

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy