Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza neudělení vyznamenání Bradymu graduje. Nyní se objevil zcela odlišný komentář

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ke kauze s údajným zrušením vyznamenání pro Jiřího Bradyho se vrátil politický konzultant, publicista a bývalý poradce prezidenta republiky Václava Klause i někdejších předsedů vlády Mirka Topolánka a Jana Fischera Tomáš Haas. Na rozdíl od některých politiků se zastal prezidenta Miloše Zemana.

„Dlouho jsem mlčel, ale už nebudu," začal svůj komentář k aktuálnímu sporu mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem. „Můj otec, veterán československé 'Západní' armády, se zúčastnil bojů v Severní Africe, v Tobruku a později obléhání Dunkerque. Obdržel několik československých a britských vyznamenání, která měl doma uloženy v dřevěné kazetě, kterou zamykal v knihovně. Nepamatuji si, kolik jich bylo, nikdy o nich nemluvil. Nepřežily naši emigraci do Kanady. Pamatuji si jen jeho vyznamenání 'Za osvobození Francie', které mně a mé matce po jeho smrti předával francouzský velvyslanec v Kanadě," spustil Haas na svém facebookovém profilu.

Vysvětluje, že v Kanadě byl jeho otec také členem Českoskovenské odbočky Royal Canadian Legion a propagoval Československou republiku a československý odboj. „Jeho matka, má babička, kterou jsem nikdy nepoznal, nepřežila nacistický koncentrák. Když se v novinách roznesla zpráva, že strýc jednoho našeho politika s podobnou historií se údajně měl 28.10. stát držitelem státního vyznamenání, očekával jsem, že se podobné pocty dostane i mému otci, i když jen in memoriam," píše analytik.

A s notnou dávkou ironie pokračuje. „Vzhledem k tomu, že jsem dosud nedostal potvrzení a pozvánku z Hradu, je jasné, že jde o další pomstu prezidenta Zemana. Asi za to, že jsem jej nepodpořil v prezidentské volbě. S panem prezidentem jsem naposledy hovořil krátce před loňskými Vánoci a neřekl mi, že můj otec nedostane medaili," uvádí.

„A proto se připojuji k protestu proti prezidentské zlovůli a oficiálně zde oznamuji, že se předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastním. A děkuji ODS za to, že se chová principelně a s hlubokým respektem k institucím a symbolům našeho státu a k vyznamenaným hrdinům a osobnostem našeho občanského života a bude ceremoniál na Hradě, stejně jako já, bojkotovat," dodal s odkazem na přístup ODS, jejímž byl donedávna členem.

Většina zákonodárců ODS podle předsedy strany Petra Fialy nedorazí na Pražský hrad na připomenutí státního svátku 28. října. Fiala už o víkendu sdělil, že se na Hrad nechystá. „Nebyl jsem tam ani loni," uvedl. Strana podle něj nikomu nebude nařizovat, jak se chovat. O vhodné reakci se ale ještě poradí na jednání poslaneckého klubu.

Témata:  Tomáš Haas Miloš Zeman Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy