reklama

Strany vládní koalice nenašly shodu ani na návrzích v sociální oblasti, o nich bude koalice dál jednat. Do sněmovních voleb chce ještě například řešit situaci rodičů samoživitelů, spory o zálohové výživné, jak ho navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), má řešit pracovní skupina podobně jako zákon o sociálním bydlení.

Předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák řekl, že jednoznačná shoda je na pomoci samoživitelům. „Není jisté, zda se dohodneme na podobě zákona, nebo přijmeme nějaké exekutivní opatření," podotknul.

„Trošku se obávám, že nastává doba, kdy budou přibývat pracovní skupiny a vzdalovat se reálné výsledky," uvedl šéf lidoveckého klubu Jiří Mihola.

Vládní politici už před krajskými a senátními volbami mluvili o snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent od roku 2018. Snížením daně na čepované pivo chtěl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kompenzovat restauracím ztráty se zavedením elektronické evidence tržeb. Ani v tomto bodě ale shoda nalezena nebyla.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dodal, že téma snížené daně z přidané hodnoty je „pro tuto chvíli už uzavřeno". Mihola připustil, že se může znovu objevit před volbami. Základní tezí, která vzešla z dnešní schůzky, nicméně podle něj bylo to, že s DPH už by se nemělo nehýbat.

Naopak koalice chce dál debatovat o zvýšení platů ve vysokém školství.