Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Islandu zamíří české stíhačky do Pobaltí, oznámil Bečvář

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Keflavík (Island) - Náčelník generálního štábu Josef Bečvář dnes navštívil české letecké jednotky na Islandu, kde české gripeny tento měsíc působí. Při té příležitosti promluvil o další plánované misi.

České nadzvukové letectvo by se v rámci příští zahraniční mise mělo vrátit do Pobaltí, jehož vzdušný prostor by chránilo pravděpodobně v roce 2019, řekl dnes Bečvář.

„Každá taková mise je obrovskou zkušeností, jak pro letecký personál, tak pro pozemní personál. Naše jednotka je tady už potřetí, je to vidět na každém kroku, jedná se o sehranou jednotku," řekl Bečvář.

Pět supersoniků přiletělo na ostrov na konci září, do ostrého nasazení se zapojila o několik dnů později. Čtyři stroje jsou připraveny k zásahům, pátý slouží jako záložní pro případ poruchy. Mise skončí na počátku příštího týdne. Velitel české jednotky Jaroslav Tomaňa uvedl, že dosud piloti odstartovali k 91 výcvikovým letům a ve vzduchu strávili téměř 115 hodin.

Čeští letci byli na Islandu nasazeni již dvakrát. Pomáhají střežit islandský vzdušný prostor a pobytu využívají i k tréninku. „Snažíme se tady zaměřit na výcvik, který nelze provádět v podmínkách České republiky," poznamenal Tomaňa.

Témata:  Island Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy