Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v okolí Zemana? Z Hradu zní zajímavé věci

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Z Pražského hradu unikly informace, podle kterých mezi nejbližšími muži prezidenta Miloše Zemana zuří boj. Z kauzy pozdního příjezdu na pohřeb slovenského exprezidenta Michaela Kováče nebo vyznamenání Jiřího Bradyho podle zdrojů z Hradu někteří jeho zaměstnanci viní zejména ředitele odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky Jindřicha Forejta.

Podle informaci Mladé Fronty Dnes bojuje Forejt, který už jako protokolář působil i v době Václava Klause, o vliv s kancléřem Vratislavem Mynářem a jeho spojenci, kteří Miloši Zemanovi pomáhali už při kampani.

„Na jedné straně je poradce Martin Nejedlý s kancléřem Vratislavem Mynářem, na druhé šéf protokolu Jindřich Forejt. Komunikace mezi nimi nefunguje, nepředávají si základní informace," tvrdí jeden ze zaměstnanců hradní kanceláře.

Kvůli špatným vztahům pak dochází k přešlapům, což je podle zdroje chyba právě Forejta. „Snaží se u prezidenta vytvořit dojem, že je nepostradatelný, takže si všechno stahuje pod sebe. Chová se přezíravě a arogantně, pak to dopadá, že se všechno řeší na poslední chvíli," tvrdí nejmenovaný hlas z Hradu. Svůj vliv se prý snaží udržet tím, že k prezidentovi nepouští moc návštěv.

„Polovina Hradu se modlí, až odejde dělat velvyslance do Vatikánu," tvrdí zdroj MF Dnes z Kanceláře prezidenta republiky. O místo velvyslance ve Vatikánu usiloval už když končilo 2. funkční období Václava Klause, tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg však prodloužil mandát stávajícího velvyslance. Zeman už ale Forejta ve Vatikánu představil jako možného nového velvyslance, až jeho služby na Hradě nebude potřebovat.

Protokolář tato nařčení odmítá. Podle něj to jsou „bohapusté pomluvy", které nechce komentovat.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy