Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční tisk opět píše o Česku. Chválí ho, ale...

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Zahraniční média si všímají českého boje s proruskou propagandou. Poukazují na skupinu odborníků, která má od příštího roku fungovat pod ministerstvem vnitra a bránit šíření dezinformací a propagandistických materiálů.

Česko je v názoru na Rusko rozpolcené, což evidují i zahraniční média. Zatímco britský deník The Guardian si všímá postojů a plánů ministra vnitra Milana Chovance, agentura Reuters uvádí, že Česko se sice připojilo ke společnému postoji EU vůči Rusku, mnoho politiků pod záštitou Miloše Zemana ale Rusko podporuje.

"Chceme se dostat do každého telefonu," cituje britský deník Chovance a poukazuje na skupinu několika desítek odborníků, kteří budou pod záštitou ministerstva vnitra od příštího roku bojovat proti šíření nepravdivých informací a propagandy.

Ministr Chovanec si závažnost situace uvědomuje a sám nedávno přiznal, že dezinformační weby, které na českém území působí, slaví úspěchy. Česko ale podle něj musí proti těmto dezinformacím bojovat a občanům vysvětlovat zavádějící informace a uvádět je na pravou míru.

Podle Chovance má centrum reagovat na jakoukoliv dezinformaci šířící se českým internetem, k čemuž bude hojně využívat například sociální sítě a další způsoby komunikace. Podle ministra je totiž potřeba zakročit proti šíření těchto zpráv v horizontu několika minut nebo hodin, později to postrádá smysl.

Agentura Reuters tuto aktivitu sice oceňuje a zmínila, že se Česká republika připojila ke společnému postoji dalších unijních států vůči Rusku, poukazuje ale také na to, že mnoho politiků, zejména prezident Miloš Zeman, ruský pohled podporuje. Jako příklad uvádí situaci na východě Ukrajiny, kde řada českých státníků popírá přítomnost ruských vojsk.

Nové centrum se rozjede v příštím roce

Cílem a úkolem Centra terorismu a hybridních hrozeb bude podle ministerstva vnitra věnování se celostátním bezpečnostním hrozbám v oblasti vnitřní bezpečnosti v návaznosti na zákonnou působnost Ministerstva vnitra, nově ale i v kontextu hybridního prostředí/hybridních hrozeb.

Mluvčí resortu Martina Němcová serveru EuroZprávy.cz už dříve potvrdila informace o tom, že centrum bude mít do 30 lidí. Půjde přitom pouze o pracovníky ministerstva a tým jako takový se nebude dělit na části, z organizačního hlediska tak půjde o jedno oddělení.

Co přesně ale bude cílem nového týmu? "Jednak bude Centrum nastavovat politiku MV v oblasti hybridních hrozeb a ve spolupráci s ostatními příslušnými resorty, podle typu hybridních hrozeb, se podílet na jejich řešení. Bude se mimo jiné zaměřovat i na monitoring a analýzu otevřených i dalších zdrojů, takto získané informace analyzovat pro vedení resortu a státu, popř. pro veřejnost a navrhovat nelegislativní i legislativní opatření k řešení těchto hrozeb," uvedla pro EuroZprávy.cz Němcová.

Tematicky se bude Centrum zaměřovat zejména na terorismus, ochranu měkkých cílů, bezpečnost civilního letectví, ale i na těsně související radikalizaci a extremismus nebo na bezpečnostní aspekty migrace a národnostních komunit v ČR. Pod svou správu dostane ale i aktuální dezinformační kampaně vedené proti ČR, a to zejména na ruské, islamistické či extremistické.

"Bude se věnovat i vazbám jednotlivých bezpečnostních problémů na sebe navzájem. Pokud jde o dezinformační kampaně, tak zadání vychází z výsledků Auditu národní bezpečnosti, který mezi jinými hybridními hrozbami i šíření dezinformačních kampaní a s nimi spojené pokusy o ovlivňování veřejného mínění směrem k diskreditaci demokratických institucí vyhodnotil jako jednu ze závažných bezpečnostních hrozeb," uvedla Němcová.

V oblasti dezinformačních kampaní podle resortu půjde zejména o jejich monitoring, vyhodnocování, zda se jedná o součást hybridní kampaně, která má za cíl negativně ovlivňovat dění ve státě ve prospěch cizí moci, a případně příprava reakcí ve formě výstupů strategické komunikace.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky noviny a tisk Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy