Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspektoři ČOI nemusí do vězení, soud zmírnil tresty

ČOI
ČOI
Foto: Česká televize

Brno - Břeclavský soud před časem poslal inspektory České obchodní inspekce (ČOI) Leonu Nejezchlebovou na 3,5 roku do vězení a Michala Pavlicu na tři roky za mříže. Odvolací Krajský soud v Brně jim dnes udělil pouze podmíněný trest.

Obžaloba vinila inspektory z necelé desítky skutků se škodou jednotek tisíc korun, avšak některé se nepodařilo prokázat. Podle obžaloby si inspektoři při kontrole vzali například 5000 korun jako pokutu, ale do protokolu zapsali pouze část a zbytek si nechali. V dalším případě si vzali věci a nezaplatili za ně. Když někteří prodejci požadovali peníze, podle Vietnamců odešli bez zboží a při další kontrole jim udělili velkou pokutu.

Pavlica i Nejezchlebová odešli od odvolacího soudu s tříletým vězením podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let. V ní se nemohou prohřešit proti zákonu, aby nešli do vězení. U břeclavského soudu přitom dostali nepodmíněné vězení jako generální prevenci. "Generální prevence má odradit od podobné činnosti další osoby. My máme ale v tomto případě za to, že lze uložit podmíněný trest, protože už samotné odhalení, stíhání a odsouzení odradí další pachatele. Účinek nelze spojovat s výkonem trestu odnětí svobody," uvedl soudce Adam Kafka.

Podle něj svědčila v neprospěch obžalovaných okolnost, že páchali skutky po delší dobu a také se dopustili více trestných činů. Soud také udělil Pavlicovi pokutu 45.000 korun a Nejezchlebové 60.000 korun. U ní se totiž podařilo prokázat více případů. Oba inspektoři nesmí vykonávat činnost pět let.

Oba inspektoři už u soudu prvního stupně vinu odmítali a tvrdili, že je věc komplotem vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy