reklama

Dnes o tom informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Ve dvou blocích bydlí zhruba 800 studentů. Výsledky dalších rozborů by měly být příští týden.

Zákaz používání teplé vody vydali hygienici 14. října. Zvýšený výskyt legionelly zjistila sama technická univerzita. Mezní hodnoty byly překročené v blocích C až F, které byly v létě mimo provoz a voda byla vypnutá. V takových podmínkách se bakterii daří. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit i při teplotě 45 stupňů Celsia a přežívá i teplotu 60 stupňů. Termická dezinfekce, při které se voda v trubkách ohřála až na 70 stupňů Celsia, pomohla jen v blocích E a F.

Mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková už dříve řekla, že ubytovaným studentům budou omezení finančně kompenzovat. "Dáme jim slevu deset procent denně z kolejného, které je 90 korun za lůžko a noc," uvedla.

K nákaze dochází ve většině případech vdechnutím vzduchu, obsahujícího legionelly v drobných kapičkách vody (aerosol). V určitých, spíše vyjímečných, případech k nákaze dochází aspirací – požitím kontaminované vody, ledu či potravy, kdy dojde k osídlení sliznice nosohltanu legionellou a pozdějšímu vdechnutí kontaminovaného aerosolu. Přenos legionelly s člověka na člověka nebyl prokázán.

Legionelly jsou zodpovědné asi za 13% existujících zápalů plic. Inkubační doba, tj. doba mezi nakažením a projevm prvních příznaků, činí 2-10 dní. Legionářská nemoc se zpočátku projevuje celkovou slabostí, malátností a bolestí hlavy. Dále nastupuje mírný, většinou suchý kašel, vysvětluje legionella.cz. V některých případech však může docházet k vykašlávání hlenu a ve 20ti procentech případů pak i k vykašlávání krve, což je provázeno bolestí na hrudi.