Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci chtějí úlevy z protikuřáckého zákona

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Poslanci dnes ve 2. kole projednávali protikuřácký zákon. Při schvalování normy budou zákonodárci opět hlasovat například o možnosti zřizování kuřáren v restauracích. Ve hře je ale celá řada pozměňovacích návrhů. Ministerstvo zdravotnictví s nimi nesouhlasí.

Závěrečné kolo projednávání v dolní komoře by se mohlo uskutečnit nejdříve v listopadu. Zdravotnický výbor už dřív doporučil odložit účinnost z letošního Silvestra na poslední květnový den příštího roku.

Kuřárny bez obsluhy, které by mohly zabírat nejvýše čtvrtinu plochy pohostinství, opět prosazuje Marek Benda (ODS). Kvůli podpoře této úpravy dolní komora neschválila v květnu původní protikuřáckou předlohu. Benda rovněž chce ponechat možnost kuřáckých prostor v kinech, divadlech, výstavních a koncertních síních nebo ve sportovních halách, což by vládní předloha rovněž zakázala.

Hned čtyři pozměňovací návrhy ke zmírnění zákazu kouření v restauracích podal Jan Klán (KSČM). Ve dvou z nich chce výjimky z restrikce pro menší podniky. Provozovatelé by si mohli vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké. Klán nabídl i další možnost, podle nichž by výjimku ze zákazu kouření měly podniky, v nichž je více než polovina plochy určena nekuřákům. Poslední Klánův návrh by prakticky umožnil vznik kuřáren.

Komunista Václav Snopek chce zachovat prakticky nynější stav. Hostinští by si mohli vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nekuřácké, smíšené s oddělenými prostory, případně s časovou regulací kouření.

"Pozměňovací návrhy ke zmírnění zákazů nemají mou podporu a nemohu s nimi souhlasit," zdůraznil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Je přesvědčen o tom, že restrikce budou mít kladný vliv na zdraví obyvatel.

Naopak Rom Kostřica (TOP 09) navrhl třeba zpřísnění plánového zákazu kouření v zoologických zahradách. Zrušil by možnost zřizovat v nich vyhrazená místa pro kuřáky. Kostřica by zakázal kouření i ve věznicích kromě vymezených míst mimo jejich budovy. Tento návrh - na rozdíl od požadavku zakázat kouření v automobilech, v nichž cestují i děti, a návrhu na regulaci kouření i na restauračních zahrádkách, ale už dřív nepodpořil zdravotnický výbor.

Vládní předloha by měla omezit i alkohol. Poslanec Radek Vondráček (ANO) prosazuje zrušení povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu.

Témata:  kouření Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky restaurace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy