Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další bojkot: 28. října na Hrad nedorazí předseda Akademie věd

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš nepůjde na oslavy svátku 28. října, které se uskuteční při předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Omluvil se už v předchozích dvou letech. Drahoš dnes ČTK řekl, že ho k tomu vedou osobní důvody. Omluvil se dřív, než vypukla kauza s vyznamenáním Jiřího Bradyho. Na Hrad nechce jít kvůli tomu, že většina rektorů veřejných vysokých škol se stejně jako loni ceremoniálu nezúčastní.

"Musím se přiznat, že kdybych uvažoval o tom, zda půjdu, a pozoruju tu situaci, tak bych se omluvil také i teď. Ale omluvil jsem se už dříve. V minulosti k tomu přispíval vztah pana prezidenta k akademické sféře, přece jen se cítím být její součástí," řekl ČTK Drahoš. Vedení Akademie věd položí v den státního svátku dopoledne kytici k pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

I loni rektoři většiny vysokých škol odmítli přijít večer na ceremoniál předávání státních vyznamenání. Reagovali tak na to, že Hrad na slavnost nepozval dva z nich, kteří měli s prezidentem Zemanem v minulosti spory.

Lidové noviny v polovině října napsaly, že Drahoš zkusí v roce 2018 boj o úřad prezidenta republiky. Úspěšnému vědci totiž skončí na jaře druhý mandát ve vedení elitní instituce. Drahoš k tomu dnes ČTK řekl, že do 23. března příštího roku je jeho hlavním úkolem předat Akademii věd své nástupkyni nebo nástupci v co nejlepší kondici. "Nemůžu k tomu v této chvíli nic říci," uvedl.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Akademie věd České republiky Pražský Hrad

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy