Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český novinář Lidner byl oceněn za přínos k česko-německému porozumění

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Český novinář Tomáš Lindner získal společně se dvěma Němci Cenu Johnnyho Kleina za přínos k česko-německému porozumění. ČTK o tom dnes informovalo Shromáždění německých spolků v České republice. Ocenění pojmenované po bývalém místopředsedovi Spolkového sněmu, který pocházel ze Šumperka, se letos uděluje poprvé.

Lindner získal třetí cenu letošního ročníku honorovanou 1500 eury (40.000 Kč) za článek Skrýš v hlavě v týdeníku Respekt. Němec Rudi Schlattner v rozhovoru s Lindnerem vyprávěl příběh své rodiny, která v roce 1945 před odsunem Němců z Československa ukryla pod půdními prkny ve svém domě v severočeském Libouchci cennosti.

Hlavní cenu získal německý novinář Steffen Neumann za článek pro Sächsische Zeitung o obnovení tradice velikonoční jízdy v Mikulášovicích na Děčínsku. Druhou cenu porota udělila německému vědci Andreasi Wiedemannovi, který v článku pro portál DigiOst sledoval českou debatu o odsunu Němců a o násilí, které odsun provázelo.

Cena Johnnyho Kleina byla vytvořena u příležitosti 20. výročí úmrtí německého politika a novináře, který se i kvůli svým českým kořenům zasazoval o česko-německé usmíření. Předávání cen se uskuteční 26. listopadu v Kleinově rodném Šumperku.

Témata:  Německo sudetští Němci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy