Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

28. říjen se blíží. Bude nejvyhrocenějším za poslední roky

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem (28. října 2015)
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem (28. října 2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Blížící se oslavy vzniku Československa budou nejvyhrocenější v moderní historii státu. I když se i v minulých letech vedly kolem svátku, a to především v souvislosti se jmény oceňovaných nebo s důvody nepozvání některých osobností, spory, letošní intenzity nedosáhly.

K tradičním kritikům prezidenta Miloše Zemana se kvůli sporu o ocenění pro přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho přidala řada politiků či osobností veřejného života. Část z nich se rozhodla nepřijít na oficiální oslavy na Pražský hrad a chystá účast na akci na Staroměstském náměstí.

Spor se letos vede především kvůli ocenění Bradyho. Jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), v prohlášení obvinil Zemana, že podmínil udělení vyznamenání zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad souvislost odmítl. Osmaosmdesátiletý Brady a jeho rodina trvají na tom, že jim zástupci kanceláře prezidenta předali informaci o jeho vyznamenání. Řád mu ale nakonec udělen nebude. Postup Zemana a jeho spolupracovníků řada politiků a veřejných činitelů označila za nemorální.

Připomínka vzniku Československa je naplánována v městech a obcích po celé zemi. Hlavní část se ale uskuteční v Praze na Vítkově, na Pražském hradě a na Staroměstském náměstí. V památníku na Vítkově se sejdou přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), projev na akci chce přednést i bývalý prezident Václav Klaus.

Jednota účasti ale na Vítkově skončí a někteří politici budou bojkotovat večerní předávání ocenění na Pražském hradě. Chtějí tak protestovat proti chování Hradu v záležitosti ocenění Bradyho. Většina rektorů vysokých škol svou účast odmítla kvůli tomu, že nebyl opakovaně pozván kritik Zemana rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Na Hrad i tak zamíří většina hlavních českých politiků. Přihlížet budou udělení vyznamenání asi třicítce lidí. Hrad tradičně jména oceněných nezveřejňuje. Zeman ale v září naznačil, že předá medaili Jiřímu Nesázalovi, který zakročil proti šílenému střelci v uherskobrodské restauraci. Ocenění udělí také divadelnímu režiséru a herci Janu Kačerovi a zpěváku Danielu Hůlkovi. Podle informací médií bude mezi oceněnými rovněž ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček nebo in memoriam ekonom a politik Valtr Komárek.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy