Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo varuje: Štein není oprávněn jednat za vojenskou pojišťovnu

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dnes uvedlo, že ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karel Štein není oprávněn jednat za pojišťovnu.

Správní rada Šteina na konci září odvolala, ministerstvo zdravotnictví tento krok ale právně zpochybnilo a Štein ve funkci zůstal.

MPSV se domnívá, že lidé, kteří dnes jednají za pojišťovnu, se neřídí rozhodnutím zářijového jednání správní rady, na kterém byl Štein odvolán, ani výzvou dozorčí rady z minulého týdne, která k respektování kroků správní rady vyzvala. "V právním státě je mého názoru zcela nemyslitelné, aby se vedení jakékoliv společnosti svévolně rozhodlo, že jeho odvolání je neplatné a bez dalšího odmítlo se tomu rozhodnutí podřídit," uvedl ředitel odboru MPSV Jiří Károly. Károly soudí, že Štein nyní může "své trestní stíhání nepřípustně ovlivňovat ve svůj prospěch".

Podle něj nelze zpochybňovat odvolání Šteina kvůli tomu, že se jednání správní rady zúčastnili dva členové, jejichž členství je sporné. V jejich případě soud v říjnu vydal předběžné opatření, podle kterého se nesmí účastnit jednání rady.

Ministerstva práce tvrdí, že je pojišťovna v těžké personální krizi, protože za ni jedná Štein, který k tomu není podle MPSV oprávněn. "Veškeré jeho úkony z poslední doby, včetně povolání náhradníků do orgánů pojišťovny a vyhlášení doplňovacích voleb, jsou tak od počátku neplatné," uvedl resort.

Témata:  Vojenská zdravotní pojišťovna Karel Štein Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy