Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trpišovský řidičák zpět nedostane, soud žádost zamítl

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Krajský soud v Praze dnes rozhodl, že podnikatel Aleš Trpišovský nedostane zpět řidičský průkaz. Podnikatel, kterého média překřtila na "piráta silnic", je známý z kauzy takzvaného vybržďování aut na dálnici D1.

Soud zamítl jeho žádost o podmíněné zastavení zákazu řízení, které mu bylo vyměřeno na sedm let. Z této doby zatím uplynuly necelé čtyři roky. Proti rozhodnutí lze podat stížnost.

Obžaloba vinila podnikatele ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Podle spisu nejprve na 13. kilometru D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru udělal stejný manévr, auto za ním však nestačilo zpomalit a havarovalo.

Šoférovi hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Soudy ale použily mírnější kvalifikaci s maximální sazbou tří let vězení. Nakonec dostal dvouletou podmínkou, kterou mu však v roce 2013 smazala amnestie prezidenta Václava Klause. V platnosti dál zůstal zákaz řízení.

Trpišovský a jeho advokát dnes žádost o vrácení řidičského průkazu zdůvodňovali tím, že vede řádný život a potřebuje řídit auto kvůli podnikání nebo péči o rodiče.

Při veřejném jednání však vyšlo najevo, že Trpišovský dodnes úřadům řidičský průkaz nevrátil. Tvrdil, že ztratil všechny doklady na zahraniční dovolené, a tak neměl možnost, jak průkaz vrátit. Soud to označil za hlavní důvod, proč nemůže řidičské oprávnění získat zpátky.

Témata:  soudy kauza: Trpišovský

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy