Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady vystoupil u Krause. Spolu se vysmáli Zemanovi

Herec Jan Kraus
Herec Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha - Jiří Brady, který prošel koncentračními tábora a přežil hrůzy holokaustu, 28. října i přes obrovský mediální poprask a údajné vyhrožování vyznamenání na Pražském hradě nedostane. Objevil se ale v Show Jana Krause, kterou doprovází další kauza. Pořad měl být odvysílán ve středu večer, TV Prima jej ale do programu nezařadila. Sestřih talkshow se proto objevil na internetu a spolu s Bradym v ní vystoupil i ministr kultury Daniel Herman.

Kraus na úvod připomněl, že Jiří Brady byl hostem v jeho show už před osmi lety, tenkrát ale bez svého synovce Daniela Hermana. Celý poprask, který se kolem jeho osoby strhl, označil na neuvěřitelný. Prý něco takového „nemohl čekat". „A co si o tom myslíte?" ptal se ho Kraus. „Že to, zaplať pánbůh, něčemu možná pomůže. Doufám," odpověděl Brady. „Taky doufám," přidal se moderátor.

„Dlouho se tady taková impertinence nestala. A ve vašem případě je to obzvláště překvapivé, protože by člověk řekl, že by s vámi neměl být problém," přiznal Kraus. „To jsem si taky myslel," odvětil Brady za smíchu z publika. „Mě dokonce napadlo, Danieli, možná mi dáte za pravdu. Víte, co u nás hrozí? Že na Hradě je pan Mynář a oni tam jezdí ti lidi z jeho vsi nebo obce, to jsou Osvětimany. Možná si plete Osvětimany s Osvětimí. Je tam pouští a vás ne. Lépe řečeno, vy jste tak dobrý nebyl v rámci těch známostí. Nicméně já si myslím, že vás to nezlomí, že nedostanete takovou cenu. Koukal jsem, že vám nabízí cenu řada institucí včetně Parlamentu České republiky," spustil Kraus. „Ano, je to neuvěřitelné" zopakoval Brady.

Herman pak podle moderátora jako synovec vplul do celé věci velmi razantně. „Já jsem tu přímost, s jakou jste to oznamoval, obdivoval. A co říkáte na to, jak se začalo prošetřovat, jestli lžete nebo ne?" otázal se druhého hosta. Herman s klidem odvětil, že je na to zvyklý. „Před 89 rokem mě takto prošetřovala StB, takže to není nic úplně nového. Ale je to zajímavá zkušenost. Zkušenostně velmi obohacující etapa," připustil ministr.

Řeč přišla také na to, že se některá média dosud „tváří, že to není jasné". „Jako že jste byl v širším výběru, ale nedostal jste se do finále. Měl jste dobře našlápnuto," obrátil se Kraus na Bradyho. „Já mám vždycky štěstí," s úsměvem odpověděl host. „Mě zaujalo, že se na moje gusto média málo zaobírala tou motivací. Motivací vás dvou si vymýšlet a případně motivací kanceláře prezidenta a podobně si vymýšlet. Protože u vás by to muselo znamenat, že jste si řekli: já už to strýčku zařídím, abys byl konečně vyznamenaný, doženeme je k tomu. Neumím si představit, jak vy se třesete v Kanadě, jestli to vyjde. A říkáte: zkusíme to, dokud je šance. Ta druhá motivace se mi zdá daleko věrohodnější – tedy když nechcete poslouchat, pane Hermane, když se budete scházet s dalajlámou, tak budou taky jiné věci," shrnul Kraus.

„V podstatě pan prezident splnil slib," prosteskl si Herman. V tom mu dal moderátor zapravdu. „Konečně," dodal, čímž opět rozesmál publikum. Krause také zajímalo, zda o tom uvažoval, že se s dalajlámou nesejde. Herman přiznal, že ho Zemanova slova šokovala a proto hned o všem napsal nejen strýčkovi do Kanady, ale také upozornil příbuzné a přátele. „Protože s takovým handlem jsem se nesetkal. Možná ještě nikdy. Takže mě to opravdu hodně překvapilo," uvedl ministr kultury.

Kraus připomněl, že se spekulovalo, kdo onen rozhovor slyšel. „To někdy není ani u vraždy, takové důkazy, jaké hledali tady," žertoval moderátor. „To je pravda, jednou jsem byl u rekonstrukce vraždy a ani tam nehledali takové důkazy," přitakal Herman.

Kraus pak také připomněl, že Herman byl řádně vystudovaný kněz, který byl laicizován. Ministr vzpomínal, jak vyrůstal v době „budování socialismu" a že toto prostředí nevnímal ideální a tak hledal alternativu, kterou nakonec díky příbuzným v církvi našel. „Pak přišel listopad 89, úžasná atmosféra, svoboda se otevřela..." vysvětloval. „Teď to tady nahazujeme znova," rýpnul si Kraus. „Do jisté míry ano. Nesmíme na to zapomenout," burcoval Herman s tím, že viděl, že civilní společnost a prostředí je mu blízké, takže se rozhodl odejít, což mu Vatikán schválil.

O mlčící většině pak mluvil Brady, který vzpomínal, jak v trestanecké uniformě za války chodil pracovat. „Tenkrát to bylo jiné, ale stejně mi vadilo, že ti lidi viděli, že nejsem zloděj nebo vrah, a přesto se odvraceli. A tak jsem se rozhodl, že když to přežiju, budu jiný a budu se snažit pomáhat lidem. A když uvidím, že ně něco špatného, že se budu snažit to napravit. A to se mi podařilo," vzpomínal Brady. „To se vám podařilo, za to vám taky patří náš dík," řekl moderátor a připomněl, že Brady má už doma vyznamenání třeba od britské královny či od německého prezidenta. „Což je trochu ironie, ale je to tak," posteskl si s úsměvem Brady. „Nedostatkem tedy netrpíte, ale doma by to bylo jiné, ne?" zajímalo Krause. „Bylo by to jiné. A je mi velmi příjemné, když dostávám tady uznání, tady doma," přiznal.

Na postoj svého synovce je prý velmi hrdý, i na to že se snaží říkat pravdu a stát si za ní. „A to i když slyší ty nepravdy v televizi, nebo kdekoliv jinde. To by člověk nevěřil. Na druhé straně si říkám: co mají dělat, co mají říkat, oni přece neřeknou, že udělali chybu. To mě mrzí, ale už je trošku pozdě," myslí si Brady.

Kraus připomněl vysvětlení hradu, podle kterého se dostal Brady do užšího výběru, ale neprošel. „Já jsem prošel několikrát jinýma zkouškama," smál se Brady. „Myslím, že v tom jste měl štěstí," dodal Kraus.

„Vím, že 28. října nebudu slavit na Hradě," odpověděl Herman, když se ho Kraus ptal na státní svátek. „Co je? Tam máte zavřeno, nebo co? Ale pití bude nejvíc tam," žertoval Kraus. „To je pravda," uznal Herman, který na závěr připomněl připomněl, že nejen v Praze budou probíhat různé alternativní akce.

Témata:  Jan Kraus Daniel Herman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy