Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM ostře: Alternativní oslavy 28. října jsou zneuctěním státnosti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Alternativní oslavy 28. října na Staroměstském náměstí v Praze jsou podle Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) zneuctěním české státnosti.

Strana to dnes sdělila v tiskovém prohlášení. Část politiků a dalších osobností veřejného života se rozhodla v pátek oslavit Den vzniku samostatného československého státu na náměstí místo oficiálních oslav na Hradě kvůli sporu o státní vyznamenání pro přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho.

Bradyho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), obvinil prezidenta Miloše Zemana, že podmínil udělení vyznamenání zrušením schůzky ministra s tibetským duchovním dalajlamou. Brady a jeho rodina uvedli, že je kancelář prezidenta o vyznamenání informovala, ale nakonec Brady vyznamenání nedostane. Hrad souvislost s Hermanovým setkáním s dalajlamou popřel. Postup Hradu řada politiků označila za nemorální a rozhodla se místo Hradu oslavit svátek jinde.

"Provokace, organizovaná na Staroměstském náměstí, není jen zneuctěním české státnosti. Útočí na samy její základy. Zemi, v níž sílí vůle po změně k lepšímu, chce znovu rozdělit a srazit zpět. Takovou hanebnost třeba rozhodně odmítnout," oznámilo vedení komunistické strany. Komunisté se také odmítli zúčastnit dnešního ocenění Bradyho ve Sněmovně. "Ať si trhnou nohou," poznamenal Brady.

Témata:  KSČM 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy