Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi slaví 28. říjen. Politici a veteráni si připomněli vznik Československa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tradiční pietní akt na pražském Vítkově za účasti prezidenta Miloše Zemana a předsedů parlamentu a vlády dnes dopoledne zahájil oslavy výročí vzniku Československa před 98 lety.

Politici společně s válečnými veterány či zástupci sokolské obce položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Součástí oslav byl i přelet tří bitevních vrtulníků, které nad nebi vytvořily trikoloru v českých národních barvách.

Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, při němž vojáci přinesli historické armádní prapory.

Zeman v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického (ANO) vykonal přehlídku shromážděných vojáků. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky společně s čestnými salvami. Kromě vrtulníků nebe na Vítkově přelétly i dvě stíhačky JAS-39 Gripen.

Kromě Zemana, předsedů Senátu a Sněmovny Milana Štěcha a Jana Hamáčka a premiéra Bohuslava Sobotky (všichni ČSSD) byli přítomni také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a další ministři, pražský arcibiskup Dominik Duka nebo náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Témata:  politici 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy