Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akademici a studenti položili květiny u sochy Masaryka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Akademici a studenti položili květiny u sochy TGM na Hradčanském náměstí.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je podpořila, na předávání státních vyznamenání ale půjde. Zástupci studentských iniciativ přečetli prohlášení, v němž podpořili rektory, kteří se rozhodli na Hrad nejít.

Zástupci univerzit ocenili, že mezi českými vysokými školami vládne soudržnost. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš připomněl výročí vzniku Československa. "Podařilo se nám vybudovat demokracii, která není úplně bez chyb. Ale kdo z nás je bez chyb," řekl přes asi dvěma stovkami shromážděných na náměstí.

Květiny u sochy TGM spolu se zástupci akademické obce položila také ministryně Valachová. Opakované nepozvání některých rektorů na předávání státních vyznamenání ji mrzí.

"Mnohokrát jsem o tom s panem prezidentem hovořila a snažila jsem se najít nějaký smír. To se mi nepodařilo, ale rozhodně vytrvám," řekla novinářům. Chce se ale zasadit o to, aby rektoři na Hrad dále zvaní byli. Ona sama večer na ceremoniál na Hradě půjde, následné recepce se ale nezúčastní.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Pražský Hrad studenti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy