reklama

Návrh se všemi náležitostmi již odeslala primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Hnutí to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Vyjádření magistrátu ČTK zjišťuje.

Dalajlama minulý týden navštívil Česko a setkal se i s některými politiky. Čínská lidová republika, jejíž je Tibet součástí, kvůli tomu Česku hrozila zhoršením vzájemných vztahů a spolupráce.

Nynější 14. dalajlama, jednaosmdesátiletý Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, navštívil Česko poněkolikáté. Mezi jeho blízké přátele patřil bývalý český prezident Václav Havel. Podle STAN by udělení čestného pražského občanství bylo oceněním zvláštního vztahu, který dalajlamu k Česku pojí.

Minulý týden se dalajlama zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000 v Praze. Čína kritizovala setkání dalajlamy s tuzemskými politiky a v reakci na to pak prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předsedové obou parlamentních komor vydali prohlášení o respektu k územní celistvosti Číny. Podle Plamínkové proto nelze očekávat, že by se dalajlamovi dostalo nějakého ocenění například od prezidenta.