Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jmenoval tři nové generálmajory a osm brigádních generálů

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Při příležitosti dnešního státního svátku vyhověl 11 ze 13 nominací, které schválila vláda.

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli. Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli.

Zemanovo rozhodnutí je spojováno s tím, že nominující ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Pelikán před týdnem uvítal setkání některých českých zákonodárců s dalajlamou s tím, že je rád, že se celá země "nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností".

Prezident v proslovu k povýšeným uvedl, že si prostudoval jejich životopisy a ocenil, že začínali ne-li přímo od píky, tak alespoň na nižších pozicích. Platit by to mohlo i pro Dohnala, který začínal jako strážný v pankrácké věznici.

"Existuje termín výsadkář, což je jedinec, který je dosazen do organizace svrchu a snaží se ji změnit, což se mu zpravidla nedaří. Blahopřeji vám, že nejste výsadkáři," řekl také Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy