reklama

Hrad sice sliboval, že nemá zapotřebí hledat komparz na večerní ceremonii ve Vladislavském sále, podle zjištění serveru Aktuálně.cz ale nakonec prázdná místa obsadí kustodky, které v sídle českého prezidenta pracují. Účast na udílení státních vyznamenání jim údajně oznámil jejich nadřízený s tím, že za to dostanou finanční odměnu.

Komparzisté mají podle serveru na Hrad dorazit hodinu před zahájením udílení státních vyznamenání, tedy v 19 hodin. Pozvaní jsou prý také i na navazující slavnostní recepci. 

"V pátek mně volal nadřízený a řekl mi, že mám přijít a že se zúčastníme předávání státních vyznamenáni a poté můžeme jít i na recepci," řekla redakci zaměstnankyně, která bežně hlídá prostory stálých expozic. "Za naši účast dostaneme zaplaceno, bude to prý bráno jako tříhodinová směna," dodala.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale popírá, že by kdokoliv dostal za účast zaplaceno. "Židle opravdu nejsou zpoplatněny jako v divadle a odměnu za usednutí na ně nezavádíme a zavádět nikdy nehodláme," řekl serveru Ovčáček. Přiznal ale, že na udílení ocenění budou i zaměstnanci kanceláře prezidenta a Správy pražského hradu.