Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy 28. října jsou v plném proudu, Češi si připomněli vznik státu i zánik monarchie a demonstrovali

Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Vznik státu, ale i zánik monarchie si při příležitosti dnešního státního svátku připomínali lidé v Česku. Na řadě míst v Česku proto vyrazili do ulic a v Praze i demonstrovali.

Třeba na Pelhřimovsku při oslavách výročí vzniku Československa vyvěsili rekordních 1657 českých vlajek, v Moravské Třebové ukládali časové schránky. V Praze ale také demonstrovali lidé proti vládě, jinde zase zazněla kritika Hradu.

Zatímco třeba u památníku na pražském Vítkově si představitelé republiky připomínali vznik československého státu, na Václavském náměstí desítky lidí vzpomínaly na monarchii. Nesli transparenty s nápisy "Ať žije království" nebo "Ano demokracii, ano monarchii, ne republice". Příznivci obnovení monarchie se pak za doprovodu dechové kapely vydali na pochod na Malostranské náměstí.

V centru Prahy také demonstrovala asi stovka příznivců České strany národně socialistické. Kritizovali vládu - třeba za elektronickou evidenci tržeb - a také EU, USA či migraci. Vykřikovali "Pryč s vládou, která zaprodává národ", "Ať žije Zeman" nebo "Ať žije národ". EU označil předseda strany Karel Janko v projevu za fašistickou organizaci.

Na několika místech zase lidé kritizovali prezidenta Miloše Zemana, hlavně kvůli sporu kolem neudělení vyznamenání přeživšímu holokaustu Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Podle Hermana Zeman odmítl Bradyho vyznamenat po setkání ministra s tibetským duchovním dalajlamou, kvůli kterému Čína hrozila Česku zhoršením vztahů.

Královéhradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) v projevu u příležitosti svátku uvedl, že se letos poprvé bez rozpaků omluvil z oslav 28. října na Hradě. "Část obyvatel Pražského hradu se oddělila od zbylých deseti milionů. Pokud zůstane jedinou ideou naší společnosti blahobyt a jedinou motivací pomsta, je to slepá cesta. Bez ocenění historie není budoucnosti," řekl.

V Brně náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) v projevu řekl, že by každá generace měla bojovat o demokracii. "Kvůli událostem posledních dní vyzývám zástupce politické i akademické sféry, veřejnost, ale i církevní a státní představitele, aby se zamysleli nad demokracií projevu a slova a nad tím, že nikdo nemůže být perzekuován za svůj názor nebo projevení osobní vůle," uvedl.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu lidé Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy