Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média se vrací k bojkotu oslav 28. října. Je příčinou všeho zla Zeman?

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2016
Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2016
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Včerejší oslavy státního svátku 28. října rozdělily českou společnost. Zatímco prezident Miloše Zeman udílel na Hradě vyznamenání, na Staroměstském náměstí v Praze se konala alternativní akce.

Část politiků nepřišla na Hrad kvůli neocenění Jiřího Bradyho, který přežil koncentrační tábor a věnuje se osvětě o holokaustu.

Podle Mladé frotny Dnes (MfD) lze stejně jako v minulých letech zapochybovat, zda Česko opravdu rok co rok vyprodukuje tři desítky osobností s jedinečným přínosem, které už vyznamenání nedostaly dříve. "Škoda že těm ze Zemanova výběru, kteří toto kritérium splňují, včera nevzdala hold celá politická elita," napsal deník. Nezpochybnitelná jsou podle autora komentáře třeba ocenění režisérů Jana Kačera a Juraje Jakubiska nebo válečných hrdinů. V seznamu vyznamenaných se podle deníku tentokrát neobjevilo žádné jméno, které by "zvedalo ze židlí".

V diskusi o účast či neúčast na hradním ceremoniálu vyhraněná rétorika obou stran ze všeho nejvíc připomíná komunisty vyžadující konformitu se "správným" názorem, napsaly Lidové noviny (LN). "Stejně jako ten, kdo veřejně odmítá Miloše Zemana, automaticky není frustrovaný volič pana Schwarzenberga, ani každý, kdo na Hrad šel, není kolaborant," podotkl deník.

Prezident podle komentáře není příčinou "všeho zla", když zahraniční politiku řídí vláda. "Chceme-li situaci zlepšit, tlačme na všechny čtyři ústavní činitele, kteří se slouhovsky omlouvali Pekingu. Bez nálepkování," uzavřely LN.

Ve sloupku LN napsaly, že se oslava na Hradě odehrává v prostředí, které je víc než s republikou spjaté s mocnářstvím i dávnou mocí katolické církve. Autor poukázal na americké spontánní oslavy Dne nezávislosti "s vlajkami, mažoretkami a barbecue", kterým je možné se smát. "Ale upřímně: není to lepší oslava vzniku a tradic republiky než hádky o to, kdo půjde a kdo nepůjde na královský Hrad?" píšou LN.

Český rozhlas v komentáři připomněl, že kromě neúčasti na oficiálních oslavách na Hradě zvolili někteří politici omezenou účast. Přišli na udílení vyznamenání, ale vynechali následnou recepci.

Podle komentátora je k tomu ale nevedly spory kolem nevyznamenání Bradyho."Předsedové obou parlamentních komor, sociální demokraté (Jan) Hamáček a (Zdeněk) Štěch na recepci nešli na protest proti tomu, že Hrad zveřejnil servilní dopis našich nejvyšších ústavních činitelů čínské vrchnosti, protože páni předsedové se domnívali, že to proběhne v tajnosti," píše.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman státní vyznamenání

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy