Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dozvuky oslav 28. října: Ovčáček mluví o uličkách hanby a oslavách nenávisti. A co Horáček?

Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Češi se sešli na alternativní oslavě 28. října
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Páteční oslavy 28. října jsou už sice minulostí, na sociálních sítích je přesto možné přesto zaznamenat dozvuky a další vyjádření těch, kteří se účastnili akce jak na Hradě, tak i v podhradí. Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček mluví o důstojných hradních oslavách, Michal Horáček o úspěchu akce na Staroměstském náměstí.

Hradní mluvčí si oficiální akci, při které došlo k předávání státních vyznamenání, pochvaluje. „Na Hradě se uskutečnily opravdu důstojné oslavy státního svátku. Byly totiž vyznamenány skutečné osobnosti, které si zaslouží úctu nás všech. Ve Vladislavském sále promluvil prezident lidí, občanů, kteří svými každodenními životy přispívají ku prospěchu své vlasti," píše na sociálních sítích Ovčáček.

Neopomněl si však ani rýpnout do protiakce, která se odehrála v centru Prahy. „Na Staroměstském náměstí nezvítězila pravda a láska. Vytryskla zde nenávist k rozhodnutí lidí. Ano, k výsledku historicky první přímé volby prezidenta republiky," nebral si servítky Ovčáček.

„Vrcholem těchto oslav nenávisti, které byly zároveň zahájením prezidentské kampaně pod patronací pánů Horáčka a Gazdíka, byly pokusy o 'uličky hanby' pro ty, kteří odcházeli z Hradu. Řekněme NE nenávisti, řekněme ANO úctě ke všem lidem a k naší krásné zemi," vyzval občany mluvčí.

Poněkud jinak se na akci na Staroměstském náměstí dívá jeden z těch, kteří byli přímo v centru dění. „Oslava státního svátku na Staroměstském náměstí, skóre: Příchozích: desetitisíce. Zpěváci: 3. Moderátor: 1. Řečníci: 12. Počet vyslovení jména 'Miloš Zeman': 0," shrnul páteční akci textař a uchazeč o post prezidenta Michal Horáček.

„To, co je v České republice radostné, sebevědomé, nadané dobrou vůlí a dobré pro budoucnost, vyhrálo způsobem, na který můžeme být hrdí. Vyhrávejme dál. Česko, dotoho," burcuje Horáček.

Témata:  Michal Horáček Jiří Ovčáček 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy