Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejtvrdší armádní kurz v ČR má další absolventy, převzali certifikáty a odznaky

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Armádní kurz Komando, který je zaměřený na velitele malých jednotek a patří k nejnáročnějším v ČR, má devět nových absolventů. To dnes převzali certifikáty, nášivky a odznaky.

Ocenění převzali vojáci na symbolickém místě - v kryptě cyrilometodějského chrámu v Praze, kde zemřeli českoslovenští parašutisté, kteří v roce 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Nejlepšímu vojákovi z celého kurzu Petru Slušnému velitelé předali také legendární FS dýku, jeden ze symbolů původních britských jednotek Commandos.

"Od výuky přes bojové drily a reakce na protivníka kurz vyvrcholí tím, že jsou vojáci schopni samostatně naplánovat a provést léčku nebo přepad protivníka," řekl novinářům velitel kurzu Robert Zahuranec.

Léčka, které velel právě nejlepší absolvent Slušný, zabrala vojákům i s plánováním dva a půl dne. Slušný za tu dobu spal přesně 40 minut. Slušný plánoval zastavení vozidla pomocí stromů. "Na můj povel se odpálily stromy, zatarasila se cesta zepředu i zezadu a úderný tým překonal vozidlo," popsal asi desetiminutový manévr.

Kurz Komando tradicí navazuje na britské jednotky Commandos, které byly cvičeny na náročné výsadkové akce. Do výběrového řízení se letos dostalo 83 vojáků, do kurzu z nich nastoupilo 17. Od roku 2005, kdy kurz začal, ho absolvovalo asi 180 lidí.

Témata:  Armáda České Republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy