Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokleslá zábava, manipulace. Byl jsem tam a tiše jsem zvracel, říká o oslaváchh na Staroměstském náměstí novinář

Petr Pithart
Petr Pithart
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – V pátek se na Staroměstském náměstí sešly tisíce lidí, kteří chtěli oslavit vznik Českolovenska. O akci se mluvilo jako o protikladu k oficiálním oslavám, které se konaly na Pražském hradě. Ne všichni účastníci ale byli s tím, jak vše dopadlo, spokojeni.

Mezi ty, kteří slavili na Staroměstském náměstí, patří i český novinář, spolupracovník Českého rozhlasu, ředitel občanského sdružení Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

„Už to v sobě nechci držet, myslel jsem, že to vyprchá. A ono ne. Byl jsem tam a tiše zvracel. Stal jsem se stafáží čehosi ve skutečnosti dost pokleslého (a to nemluvím o hudebních číslech). Jakoby kdosi manipuloval – moderoval občanskou společnost, chtěl by se stát lídrem, jenže oplývá nevídanou žvanivostí o lidských právech, pro které nic nedělá. Étos, který mě na náměstí přivedl, se proměnil v hlubokou depresi, ze které zbylo trapno," hodnotí s odstupem akci Kroupa na sociálních sítích..

Nadšený nebyl z těch, kteří se před příchozí postavili a promluvili. „Aby mě vlastenecky burcovali lidé typu Němcová, Pithart, Jurečka? Hlavou se mi honilo: 'Vždy jsem bojoval za havlovské a masarykovské ideály, ale holt jsem se sem tam spletl, byl jsem členem KSČ, volil Klause, Zemana, a byl jsem pro přímou volbu, nyní jedu v jednom kupé s Babišem'. Omlouvám se panu Bradymu. Ten byl skvělý a moc mě dojal," přiznává.

Byl by proto rád, kdyby se podobné věci už neopakovaly. „Prosím kandidáty na prezidenta, politické strany a jednotlivé politiky, aby se 17. listopadu zdrželi organizování podobných trapností a nechali to na spontánní méně okázalou, ale autentickou občanskou společnost. Nejlépe tu studentskou. Pane Michale Horáčku, dejte těm studentům na oslavu peníze a sám se z náměstích aspoň pro teď stáhněte. To byste byl pro mě frajer a hned bych si řekl, že pro vás jako pro nás každého platí 'chybami se člověk učí'," dodává Kroupa.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:41

Biden představil izraelský plán pro Gazu. Hamás vyzval, aby ho přijal

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy