Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ombudsmanka se zabývá případy desítek dětí: Týrání, dluhy i chyby úřadů

Anna Šabatová
Anna Šabatová
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Za celý loňský rok se na ombudsmanku obrátilo 51 dětí, letos už Anna Šabatová obdržela 49 takových podání. Nejčastěji řeší finanční problémy a potíže s rodinou. Ve třech případech bylo letos zjištěno pochybení úřadů.

Veřejné ochránkyni práv píšou žádosti o pomoc převážně mladí ve věku od 13 do 18 let, výjimkou nejsou ale ani mladší děti. Šabatová vyřizuje jejich záležitosti přednostně. V ČR dosud neexistuje dětský ombudsman, jak to dlouhodobě doporučuje Výbor OSN pro práva dítěte.

Děti nejčastěji potřebují radu kvůli potížím s rodinou a vztahy v důsledku rozpadlých rodin včetně pobytu v zařízení pro děti. Uvádějí například, že je rodiče týrali, a proto je soud svěřil do péče prarodičů nebo umístil do domova.

"Početné jsou případy, kdy děti řeší finanční problémy, dluhy a exekuce, a to nejen svoje, ale velmi často svých rodičů. Z jejich podnětů je vidět, že si i přes svůj nízký věk uvědomují závažnost situace a snaží se rodičům pomoci výdělky a brigádami," uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Řada dětí si podle ní neví rady se situací, kdy se o ně rodiče několik let přetahují. "Ptají se, jestli to někdy skončí, jestli mohou něco udělat nebo jakou váhu má u soudu jejich přání," uvedla mluvčí.

Uvedla příklad dívky, která potřebovala poradit, jak dostat z dětského domova dvě mladší sestry k ní a k jejich otci. Původně byly všechny tři odebrané matce a umístěné do dvou domovů. Nejstarší byla otci svěřena do péče, ale u dvou to trvá dlouho. Některé děti řeší neplacení výživného a popisují, jak na tom kvůli tomu rodina není finančně dobře.

Témata:  Anna Šabatová děti

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy