Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda musí zveřejnit skutečné závazky, které dojednala s Čínou, požaduje STAN

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) dnes vzneslo požadavek, aby vlád zveřejnila, jaké skutečné závazky s Čínou dojednala. Jde o další z řady reakcí na kontroverzní prohlášení ústavních činitelů vydané poté, co se minisr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou.

"STAN v návaznosti na dění posledních dnů požaduje, aby vláda zveřejnila, jaké skutečné závazky, ať písemné či faktické, vláda ve vztahu k Číně dojednala a které podepsal i prezident," uvedlo parlamentní hnutí na svém webu. Objasnění chce požadovat po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD).

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů staví Česko do pozice područí východní velmoci, uvedl STAN v čele s místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem. Pokud je obsahem česko-čínských dohod závazek, že se čeští představitelé musejí scházet s dalajlamou někde "v přítmí a potichu", STAN to považuje za skandální.

"Česká republika je svobodný stát a neexistuje žádné opodstatnění, proč se s dalajlamou scházet někde potají a v ústraní," uvádí STAN ve zprávě. Podotýká, že s tibetským vůdcem se scházejí desítky státníků, představitelů vlád a parlamentů ve svých úřadech, jen nejde o přijetí s poctami jako pro představitele jiného státu.

"Hnutí STAN připomíná, že v čele České republiky stál po dlouhou dobu prezident, který se s dalajlamou scházel co rok a nikoho ani nenapadlo, že by tím náš stát ohrožoval územní integritu Číny," stojí v prohlášení.

Témata:  Starostové a nezávislí vláda H. H. Dalajlama

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy