Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brady převzal od primátora Vokřála pamětní list Brna

Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Brno, pohled ze Staré radnicena Katedrálu sv. Petra a Pavla
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Jiří Brady dnes dostal od brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) pamětní list. Pomětník holokaustu obdržel během svého pobytu v ČR několik ocenění. Zpět do Kanady by měl strýc ministra kultury Daniela Hermana odletět v úterý.

Podnětem k řadě ocenění pro Bradyho se stal spor kolem neudělení státního vyznamenání tomuto pamětníkovi holokaustu. Aféru odstartovalo vyjádření Hermana (KDU-ČSL), podle nějž mu prezident Miloš Zeman pohrozil, že jeho příbuzného Bradyho vyškrtne ze seznamu oceněných, jestliže se ministr sejde s dalajlamou.

Brno se rozhodlo Bradyho ocenit vlastním způsobem a předalo mu pamětní list. "Je pro mě velkou ctí, že jsme vás mohli přivítat a máme možnost vám předat list jako výraz úcty k vašemu osudu a k tomu, jak jste potom žil. Jste pro nás vzorem," řekl Vokřál Bradymu. K chování prezidenta se nechtěl vyjadřovat. "Je to největší autorita v zemi, ale myslím si, že je v naší demokratické zemi nepřijatelné zacházet s lidmi jako pan Brady nebo dalajláma takovým způsobem, jak se s nimi v posledních dnech zacházelo. Morální principy by tady měly zvítězit nad těmi ekonomickými," řekl Vokřál.

Brady novinářům řekl, že posbíral mnoho ocenění v Americe, Německu, má také ocenění od královny, ale z rodné České republiky mu chybělo.

Brno lidem uděluje Cenu města Brna, čestné občanství a pamětní list. O ceně i občanství rozhoduje zastupitelstvo, které by do Bradyho odletu do Kanady nestihlo rozhodnout. Proto mu město udělilo pamětní list, který uděluje rada. Město ho nevyužívá často.

Témata:  Brno Petr Vokřál Jiří Brady 1

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy