Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vděčíme za vojáky, Rusko nás ohrožuje, spustil historik

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Praha - Jaderné zbraně a Spojené státy jsou jedny z faktorů, kterým v současné době vděčíme za mír. Tvrdí to historik Martin Kovář z Filozofické fakulty UK s tím, že nejvíce nás nyní ohrožuje Rusko a terorismus.

"Dnešní doba je nesmírně napínavá a dramatická. Mír ve střední a západní Evropě trvá bezprecedentně dlouhou dobu a je v jistém smyslu historickou anomálií. Nechci nijak strašit, ale kdybych si měl vsadit, zda vydrží na dlouhá léta dopředu, tak bych byl spíš skeptičtější," řekl Českému rozhlasu Kovář.

"Pacifisti to neradi slyší, ale jaderné zbraně jsou jedním z klíčových faktorů, kterým jsme vděční za mír," dodal.

Kovář také tvrdí, že svou roli při udržení stability v Evropě hraje i stála přítomnost amerických vojsk. "Za klid a mír vděčíme americkému jadernému deštníku a obecně tomu, že Američané drží nad Evropou, z hlediska vojenského, ochrannou ruku," vysvětluje.

"Dnes žijeme v něčem, čemu se říká multipolární svět. To je svět plný nejistot a nejasných faktorů. Den ze dne nevíme, co se může stát," dodává.

Jednou z největších hrozeb je nyní podle něj terorismus. "Kdo v posledním roce navštívil Francii, tak teprve může pochopit pocity obyvatel těchto zemí, alespoň pokud jde o vlastní bezpečnost. Mám pocit, že si brzy budeme muset zvolit mezi svobodou a částečným omezením svobody, které zvýší naší bezpečnost," varuje.

Ohrožení ale vnímá i ze strany Ruska. "Kdyby vám před deseti lety někdo řekl, že Krym bude ruský a ve velké části Ukrajiny budou ruští vojáci, mně by se to zdálo jako science-fiction. Dnes všichni bereme ruský Krym jako konstantu mezinárodněpolitických vztahů," dodal.

Témata:  USA Rusko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy