Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Rusku zatím není možné zrušit, uvedli ústavní činitelé

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Zatím není možné mluvit o zrušení protiruských sankcí, shodli se dnes čeští ústavní činitelé. Poukázali na to, že dosud nepominuly důvody, kvůli kterým byly zavedeny.

Činitelé dnes jednali na Pražském hradě. Po jednání před novináře předstoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten uvedl, že v minulosti stanoveny určité podmínky pro obě strany, které by měly vést k ukončení konfliktu.

„Ukrajina i Rusko by se měly snažit stáhnout těžkou techniku, měly by se snažit odzbrojit v určitých oblastech, skončit tam s jakýmkoli napadáním a umožnit přístup pozorovatelům OBSE. Tyto tři prvky jsou ty, které budeme v nejbližší době sledovat, jak budou naplněny," řekl Zaorálek. Splnění těchto bezpečnostních předpokladů by podle něj mělo být vytvořením podmínek pro to, aby v Kyjevě mohly být schváleny zákony umožňující volby na Donbase.

S tímto prohlášením podle něj souhlasil i prezident Miloš Zeman. V minulosti se přitom několikrát vyslovil pro zrušení sankcí proti Rusku. „Byla na tom shoda mezi všemi, prošli jsme si to větu po větě," řekl Zaorálek. Sankce Evropská unie a USA zavedly v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu a na ruské zapojení do střetů na východě Ukrajiny.

Na Hrad byli kromě Zaorálka a Zemana pozváni i premiér Bohuslav Sobotka, předsedové Sněmovny a Senátu Jan Hamáček a Milan Štěch a ministr obrany Martin Stropnický.

Témata:  Lubomír Zaorálek Rusko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy