Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudce Čapek byl zproštěn kárné žaloby. Na kritiku nadřízených má právo, řekl NSS

Budova Nejvyššího správního soudu v Brně
Budova Nejvyššího správního soudu v Brně
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Soudce Miroslav Čapek (55) byl zproštěn kárné žaloby, která mu vytýkala například tón dopisu, který adresoval někdejšímu předsedovi okresního soudu Romanu Dobešovi. V případu dnes rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS).

Kárný senát NSS zdůraznil, že soudci mají v rámci svobody projevu právo i na kritiku nadřízených či poměrů v justici. Čapek nepřekročil meze přiměřenosti, byť zvolil formu, kterou by podle předsedy kárného senátu Jakuba Camrdy "většina z nás, kteří také oblékáme soudcovský talár, nejspíš nevolila".

Druhá část kárné žaloby se odvíjela od Čapkova někdejšího předsednictví v rozkladové komisi Českého statistického úřadu. Nadřízený funkci považoval za neslučitelnou s prací soudce. Čapek tedy na místo v komisi rezignoval, ale podle kárné žaloby podané současným šéfem teplického soudu Janem Tichým to udělal naprosto nevhodným způsobem. Naznačoval tehdy, že čelí nátlaku. "Žádný nátlak nebyl," řekl dnes Tichý.

Kárný senát rozhodl, že funkce soudce a člena či předsedy rozkladové komise jsou skutečně neslučitelné.

Čapka dnes jako advokát hájil Stanislav Balík, bývalý ústavní soudce. Dopis kritizující kolegu, který inicioval obnovu řízení v jedné z Čapkových kauz, označil Balík za čistě faktografický, navíc interní, určený pouze předsedovi soudu. Těžko tak prý mohl ovlivnit důvěryhodnost justice navenek.

Čapek už loni před kárným senátem stál, odešel tehdy s desetiprocentním snížením platu na čtvrt roku. Důvodem bylo to, že v první den komunálních voleb rozeslal e-mailem na tři desítky adres - včetně novinářských - fiktivní přepisy údajných rozhovorů teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS), které sám dostal z jiného zdroje. Soudce tak podle kárného senátu napomohl šíření nactiutrhačného (difamačního) materiálu.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) justice

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy