Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmírnění nebude: Protikuřácký zákon má být přijat beze změn

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - Sněmovna by podle dnešního doporučení zdravotnického výboru měla přijmout návrh protikuřáckého zákona bez pozměňovacích návrhů, která požadují zmírnění normy. Vládní předloha by měla omezit i alkohol.

Sněmovna by měla do zákona zahrnout jen dřívější úpravy výboru. Vedle odkladu účinnosti normy ze Silvestra na poslední květnový den příštího roku to je například zákaz kouření ve vozidlech, pokud v nich cestují i děti. Určitá regulace kouření by se týkala i restauračních zahrádek. Provozovatel by si prakticky musel vybrat, zda na nich kouření umožní, nebo ne.

K úlevám pro restauratéry ze zákazu kouření, jak je navrhovali Marek Benda (ODS), Jan Klán a Václav Snopek (oba KSČM), dal zdravotnický výbor značnou většinou hlasů záporné stanovisko. Členové výbory se nepřiklonili ani k dalším Bendovým požadavkům, podle nichž by byly nadále možné kuřácké prostory v kinech, divadlech, výstavních a koncertních síních nebo ve sportovních halách. Vládní předloha je rovněž zakazuje.

V restauracích vládní norma umožní používat vodní dýmky i elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické.

Poslanec Radek Vondráček (ANO) dnes ve výboru jen těsně neuspěl s návrhem na zrušení povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu.

Alkohol se například - na rozdíl od cigaret - nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona, který Sněmovna v květnu neschválila.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky kouření zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy