Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Zimola byl potřetí zvolen hejtmanem Jihočeského kraje

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Jiří Zimola (ČSSD) byl dnes potřetí zvolen hejtmanem Jihočeského kraje, na dnešním ustavujícím zasedání ho zvolilo 38 z 54 přítomných zastupitelů.

Jihočeský kraj povede koalice sociálních demokratů, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V zastupitelstvu mají 31 mandátů z 55.

Zimolu udivilo, že někteří opoziční zastupitelé naléhali na to, aby jim hejtman před svým zvolením nastínil priority, které bude prosazovat.

"Ty priority jsou jasné. Trápí nás dopravní obslužnost v kraji, budeme soutěžit nové dopravce u autobusů a vlaků, trápí nás zelená Šumava a jak se k ní postavit, možná i výstavba nových nádrží na zadržování vody, nebo stav kanalizace, komunikací, je tady problematika zdravotnictví," řekl hejtman po svém zvolení.

Volbě předcházela dlouhá diskuze. Lídr KSČM Petr Braný avizoval, že jeho strana bude hlasovat pro to, aby byl hejtmanem Jiří Zimola. "Je to vzkaz, že koalice ČSSD a KSČM pokračuje, je to informace pro hnutí ANO a Jihočechy 2012. My budeme konstruktivní opozicí," uvedl zastupitel za ODS Martin Kuba.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy