Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havel prý poškozoval ekonomické zájmy Česka. Ani náhodou, tvrdí bývalý poradce

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Kritici tvrdí, že bývalý prezident České republiky Václav Havel poškozoval ekonomické zájmy země. To ale popírá jeho někdejší poradce Stanislav Slavický.

Podle Slavického je změnu mezinárodněpolitického kurzu Filipín od Spojených Států směrem k Rusku a Číně nutné brát s rezervou. "Je to rétorika emocionálního člověka. Když se cítí někým uražen, tak má takové názory. Je extrémně vztahovačný. Filipínská vláda ovšem dělá svoji práci profesionálně dál. Osobně nevěřím, že by došlo k užšímu spojenectví Filipín s Moskvou nebo Pekingem," řekl Českému rozhlasu.

Tvrdí také, že přirovnávání prezidenta Duterteho k Donaldu Trumpovi je novinářské klišé. "Nemá s ním vůbec nic společného," dodal.

Nepopírá však, že některé jeho přístupy jsou velmi radikální. "Dokonce mívají tragický dovětek. Kupříkladu jeho policejní Eskadry smrti, které si vyřizují účty s drogovými gangy," podotkl.

Slavický působil také i jako zahraničněpolitický poradce Václava Havla. S kritikou směřující vůči němu ale nesouhlasí. "Není pravda, že by Václav Havel poškozoval naše ekonomické zájmy. Záleží, jak se to pojme. Podpora lidských práv a byznysu se ale nevylučuje. Havel měl ve světě obrovský kredit a podařilo se mu přesvědčit Filipínského prezidenta Ramose, aby tramvaje pro Manilu dodala právě naše ČKD," vysvětlil.

Témata:  Václav Havel

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy