Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáčkova cesta na Hrad je nejistá. Stane se druhým Schwarzenbergem?

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – Textař Michal Horáček oznámil, že jde do boje o prezidentské křeslo. Jak poukazuje komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman, je to jen začátek cesty, která je velmi nejistá. Navíc se může stát, že se Horáček stane jakýmsi druhým Karlem Schwarzenbergem.

Jak poukazuje komentátor na stránkách Českého rozhlasu Plus, Horáček není jediný, kdo se o prezidentský post ucházet. Mezi jeho možné soupeře mohou patřit třeba i lékař Marek Hilšer nebo pedagog a performer Milan Kohout. A zájemclů se jistě najde ještě víc.

„K tomu, aby se jejich slova proměnila v činy, musí být navrženi dostatečným počtem senátorů nebo poslanců. Chtějí-li do volebního klání vstupovat jako nezávislí, musí shromáždit několik desítek tisíc podpisů," píše Hartman s tím, že zákonodárci ještě projednávají úpravy těchto pravidel.

Upozorňuje proto, že oznámení kandidatury automaticky neznamená, že se dotyčný skutečně zúčastní prezidentské volby. „U Michala Horáčka je to de facto jisté. Má-li mít Horáček šanci na úspěch, nemělo by mu činit problémy posbírat dostatek platných podpisů pro svoji podporu," domnívá se komentátor.

Pak ale také musí získat většinu hlasů od těch, kteří se k volbám dostaví. Není přitom příliš pravděpodobné, že by některý z kandidátů zvítězil hned v prvním kole. „V tom druhém musí být kandidát přijatelný pro širší spektrum voličů. Michal Horáček si to uvědomuje a nesnaží se napasovat do role antizemana. Přesto se různými výroky proti Zemanovi vymezuje, byť si dává záležet na tom, aby ho často nejmenoval. Lovit hlasy v tzv. pražské kavárně a zároveň v řadách podporovatelů Miloše Zemana, není snadný úkol. Horáček je odhodlaný ho zdárně splnit," vysvětluje komentátor.

Poukazuje také, že textař bývá často srovnáván se současným prezidentem Slovenska Andrejem Kiskou. „Oba jsou zámožní lidé, kteří se k majetku propracovali vlastním přičiněním. Kiska se však do širokého povědomí slovenské veřejnosti zapsal především jako filantrop," píše Hartman, který připomíná, že Kiska pomáhal rodinám s dětmi prostřednictvím neziskové organizace Dobrý anděl.

A i když se ve druhém kole utkal s oblíbeným Robertem Ficem a za favorita rozhodně považovaný nebyl, dokázal Kiska nakonec zvítězit. „Také tím, že v kampani působil přirozeně a nemusel se stylizovat do žádné role," připománá Hartman s tím, že na něco takového už Horáček nemá čas. „Širší publikum nemusí vnímat Horáčkovo veřejné vystupování jako přirozený odraz jeho osobnosti. Během následujících měsíců se to může ještě změnit," uvádí komentátor.

Pokud se tam nestane, mohla by se podle něj opakovat nedávná historie. „Mohl by sehrát v prezidentské volbě podobnou roli jako Karel Schwarzenberg. Být volitelný pouze omezeným okruhem osob, který stačí maximálně k postupu do druhého kola. V něm nebýt dostatečně přijatelnou variantou pro většinu voličů a usnadnit tím vítězství očekávanému soupeři, tedy Miloši Zemanovi. Pochopitelně, rozhodne-li se kandidovat," dodává Hartman.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy