Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy české justice? Předsedkyně Soudcovské unie vyjmenovala ty nejpalčivější

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Mikulov - Dnešního shromáždění Soudcovské unie v Mikulově na Břeclavsku se účastní také její předsedkyně Daniela Zemanová. Mezi letité problémy justice v tuzemsku zařadila výběr soudců a funkcionářů, odměňování odborného personálu a stav procesních předpisů.

"Soudnictví neprochází žádným kritickým obdobím, ale některé dlouhodobě zanedbávané potíže přetrvávají," uvedla dále Zemanová.

Po revizi předpisů, zejména trestního řádu a občanského soudního řádu, soudci volají léta. "Ze soudního řízení se stává technický sled úkonů, u něhož se často zaměňuje prostředek s účelem," uvedla Zemanová.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se na revizi předpisů pracuje. "Nenapíšou se za týden, a kdyby se napsaly, tak to není dobrý nápad je přimout," uvedl.

Prezidentka unie se vyslovila také pro navýšení prostředků určených k odměňování administrativních a odborných pracovníků soudů. Pelikán reagoval slovy, že platy se postupně zvyšují, od roku 2010 stouply z 80 na 90 procent průměrné mzdy v Česku.

Zemanová dále zdůraznila důležitost výběru soudců. "Úroveň a kvalitu soudnictví budou vždy určovat pouze lidé, nepomohou nám dobré právní předpisy, pohodlné budovy ani špičková technika," uvedla.

Zemanová upozornila také na dílčí nedostatky v ministerské instrukci, která upravuje výběr soudních funkcionářů. Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala by natolik závažnou problematiku neměla řešit jen instrukce, ale přímo zákon o soudech a soudcích.

Témata:  justice Robert Pelikán soudnictví

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy