Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkova výměna týmu? Zeman se s ním sejde příští týden, zatím se nechce vyjadřovat

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Frenštát pod Radhoštěm - Prezident Miloš Zeman se v úterý sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou v Lánech. Do té doby se nechce vyjadřovat k plánům premiéra na obměnu ve vládě.

Zeman zároveň řekl vtip, ve kterém naznačil, že by Sobotka nemusel být po volbách premiérem. Podle vtipu se po volbách sejdou nový a končící premiér. Dosavadní dá svému nástupci tři obálky, které má postupně otevírat, pokud se dostane do krize. V první obálce je napsáno, aby vše svedl na končícího premiéra. Ve druhé, ať vymění polovinu vlády, a ve třetí, aby si připravil tři obálky. "Premiér Sobotka otevírá druhou obálku," řekl Zeman.

Sobotka v dnešním dopise, které rozeslal spolustraníkům, uvedl, že do měsíce obmění svůj tým na úrovni vlády i ve strukturách ČSSD. "Někteří kolegové jsou unaveni," napsal Sobotka. Ministryně školství Kateřina Valachová uvedla, že se necítí ohrožena.

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes novinářům řekl, že dopis je očekávaným krokem. Měnit tým je Sobotkovo svaté právo, sdělila ministryně práce Michaela Marksová. "Co se týče únavy - nikdo z nás asi není nadčlověk, aby se vůbec unavený necítil, ale energii do dalšího boje mám," dodala.

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek řekl, že Sobotkovo rozhodnutí je třeba respektovat. "Rozumím tomu, že premiér cítí potřebu reagovat na situaci po volbách a bude hledat cestu jak posílit stávající tým," sdělil ČTK. Resort zdravotnictví nechtěl Sobotkův dopis komentovat. "Nemáme potřebu na to reagovat," řekl ČTK Jan Štoll, ředitel odboru komunikace s veřejností.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier chápe dopis jako součást celostranické diskuse, kterou nyní vedou členové strany na všech úrovních, od okresních organizací po například poslanecký klub.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy