Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko příští rok uspořádá investiční i letecké fórum s Čínou

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Riga - Česko příští rok stejně jako letos uspořádá Čínské investiční fórum, v roce 2017 uvítá také summit skupiny 16+1 na téma letectví.

Podle úřadu vlády to vyplývá ze směrnice, na jejímž textu se dnes v Rize během úvodního dne víkendových jednání shodli premiéři zemí ze států východní a střední Evropy s Čínou. Česko na summitu v Lotyšsku zastupuje premiér Bohuslav Sobotka, který cestu do Rigy využívá i k bilaterálním schůzkám především s premiéry z oblasti Balkánu.

Hlavním výstupem letošního summitu jsou tak zvané Rižské směrnice, sdělil novinářům úřad české vlády. Dokument vytyčuje hlavní směry spolupráce v rámci platformy včetně konkrétních projektů na rok 2017. ČR na jejich základě přivítá příští rok letecké fórum, které by mělo posílit spolupráci ČR s Čínou v oblasti letectví. Sobotka novinářům řekl, že fórum by mohlo podpořit možnosti certifikace českých letadel pro vývoz do Číny.

Česko rovněž dlouhodobě usiluje o to, aby hostilo samotný summit premiérů 16+1, který se letos koná v Rize. Pro příští rok ale dostalo přednost Maďarsko. "Lotyšsko nastavilo laťku vysoko," řekl na tiskové konferenci po závěru dnešní části jednání maďarský premiér Viktor Orbán. "Kooperace 16 zemí s Čínou je i ve prospěch Evropské unie, unie hospodářsky stagnuje a otevřít se největší ekonomice světa jí může jen prospět," uvedl.

"Pro ČR je tam zajímavé, že bude pokračovat investiční fórum, které každoročně pořádáme v ČR," řekl novinářům Sobotka při příchodu na jednání k obsahu směrnic.

Ve svém projevu na summitu Sobotka zdůraznil potřebu rozvinout společné obchodování přes internet a letectví. "Čeští experti jsou připraveni nadále sdílet své zkušenosti v civilním letectví a související legislativě a spolupracovat na budouvání potřebné infrastruktury, transferu technologií a přípravě specialistů," uvedl.

Témata:  Česká republika Čína Summit 16+1

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy