Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman by měl podle Zemana rezignovat

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by měl odejít z vlády. Ministr podle něj poškodil zájmy státu. Zřejmě tak narážel na Hermanovo setkání s dalajlamou.

Prezident nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády se sejde kvůli možné obměně ministrů sociální demokracie.

"Respektuju právo pana prezidenta vyslovit svůj názor a děkuju mu za to, že svými výroky a postoji jenom potvrzuje pravdivost mých slov," řekl dnes ČTK Herman.

Zeman mimo jiné prohlásil, že Herman "poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného". Prezident obvinil ministra kultury ze lži. Podle prezidenta není pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání.

Herman v minulosti uvedl, že Zeman jako podmínku udělení řádu stanovil zrušení schůzky s dalajlamou. Říct mu to měl na slovenské ambasádě 8. září před ministry Danem Ťokem (ANO) a Janem Mládkem (ČSSD) a slovenským velvyslancem Peterem Weissem. Nikdo z nich téma hovoru nepotvrdil s odůvodněním, že buď debatě nevěnoval pozornost, nebo v době, kdy ji sledoval, nic takového nezaznělo.

Zeman také v rozhovoru pro Parl. Listy uvedl, že prezidentská kancelář má dopis z 29. června tohoto roku, kde ministr kultury píše prezidentu republiky s žádostí o vyznamenání svého strýce, aniž by uvedl tuto příbuzenskou vazbu.

Herman vyznamenání Bradyho neinicioval

Ministr kultury Daniel Herman popřel tvrzení prezidenta Miloše Zemana, že by v žádosti o vyznamenání Jiřího Bradyho vzešla iniciativa z jeho strany. Příbuzenský vztah prý nehrál roli. 

"Příbuzenský vztah vůbec v celé záležitosti nehrál roli, protože jsem se pouze připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil," řekl dnes ČTK Herman.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Herman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy