Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž si za važdu a znetvoření muže odsedí 18 let, NS trest potvrdil

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) dnes potvrdil trest pro Michala Kováče, který u veltruského zámku na Mělnicku ubil a ukopal muže. Pachatel si definitivně odsedí 18 let.

Případ se stal loni 29. srpna v lesíku v údolí Mlýnského potoka. Kováč podle obžaloby nejprve s kamarádem popíjel alkohol a pak se pohádali. Při hádce obžalovaný druhého muže nejprve napadl pěstmi a uštědřil mu také několik kopů kolenem do hlavy. K úderům použil také zahradní stoličku, nakonec oběť rdousil. Zranil také družku oběti.

Kováč u soudu prvního stupně odmítl vypovídat. Při výslechu na policii a při rekonstrukci vraždy ovšem útok popsal. Tvrdil, že se bránil útoku, čemuž ale soudy neuvěřily.

Z fotodokumentace ve spisu je podle NS patrné, že obličej oběti byl znetvořen k nepoznání. Rozsah nejrůznějších vnitřních a vnějších zranění byl mimořádný.

Justice tak podle NS oprávněně aplikovala přísnější kvalifikaci. "Povaha a rozsah zjištěných zranění poškozeného očividně ukazují na to, že usmrcení poškozeného nelze přiléhavě vyjádřit jinak, než že byl doslova ubit," stojí v rozhodnutí.

Témata:  vražda Nejvyšší soud

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy