Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman překvapil: Zeman má podle něj právo na svůj názor

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman v neděli prohlásil, že by měl ve vládě v rámci avizovaných změn skončit ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ten dnes v reakci uvedl, že hlava státu má právo vyjádřit svůj názor.

Podle Zemana Herman "poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného". Prezident také obvinil ministra kultury ze lži. Podle hlavy státu není pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání.

Herman dnes po jednání vlády řekl, že respektuje právo Zemana se vyjádřit. "Já to hodnotím tak, že razancí svých výroků pouze potvrzuje to, co jsem řekl, já na svých výrocích nemusím měnit vůbec nic, od začátku jsem říkal jen čistou pravdu," řekl Herman.

Možnost nahradit ho jako ministra mají premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. "Jestli by usoudili, že je třeba k nějaké změně přistoupit, je to jejich kompetence," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Herman vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy