Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči nechali halu v Horní Cerekvi kontrolovaně dohořet, pak ji začali rozebírat

Hasiči, ilustrační fotografie
Hasiči, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Horní Cerekev – Hasiči dnes za pomoci těžké techniky začali rozebírat skladovou halu v Horní Cerekvi, kterou v neděli zasáhl požár. Požár ve skladové hale vznikl v neděli časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů kolem 04:00 se začala střecha haly propadat. Oheň byl zakrátko lokalizován a dál se nešířil. Hasiči halu po dohodě s majitelem nechali kontrolovaně dohořet.

Hořící hala patří firmě IBK Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce. Její majitel předběžně odhaduje škodu na více než 100 milionů korun. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn. Kolem 15 hasičů pracovalo na likvidaci ohnisek požáru uvnitř objektu. V 17:30 byl zásah ukončen, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

„Všechny hasičské jednotky kromě jedné, která bude dohlížet na požářiště, se vrátily na své základny. Přibližně v jedné třetině haly zůstává několik nedohašených ohnisek, které kontrolovaně dohořívají," řekla Musilová.

Hlučínští hasiči dnes pracovali se speciálním pásovým rypadlem, s jehož pomocí požárem zasaženou halu otevřeli a začali likvidovat oheň. Doposud mohli hasit jenom zvenku. Na likvidaci požáru uvnitř haly nasadili několik vodních proudů. Hasiči přerušili kyvadlovou dopravu vody, kterou dnes na požářiště dopravovali hadicemi z požární nádrže.

Společně s vyšetřovateli hasičů pracují na místě na stanovení možných příčin požáru také odborníci z Technického ústavu požární ochrany. "Zatím nebyly stanoveny žádné verze, nelze ani odhadnout, jak dlouho vyšetřování příčiny požáru potrvá," řekla mluvčí.

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla vyhořel sklad hotových výrobků a suroviny. Požád nezasáhl výrobní prostory, takže výroba mohla nepřetržitě pokračovat. „Musíme nakoupit surovinu a najít náhradní skladovací prostory. Musíme znovu nabalit, výpadek bude trvat asi týden," řekl Kratochvíl v neděli ČTK.

Vánoční trh by požár podle něj neměl nijak výrazně poznamenat. Firma zaměstnává zhruba 30 stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků, uvedl Kratochvíl.

Témata:  hasiči požáry

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy