Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šabatová prošetřovala chyby v důchodech, problém je hlavně se vznikem invalidity

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Ombudsmanka Anna Šabatová za poslední dva roky prošetřovala 185 stížností týkajících se důchodů a v 87 případech zjistila pochybení. V letech 2014 a 2015 dostala v této problematice celkem 857 podnětů.

Ombudsmanka zjistila pochybení u 47 procent z prošetřovaných případů, většinou ze strany České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Šabatová však upozornila, že ČSSZ ročně vyplácí zhruba 3,5 milionu důchodů a každý rok se zabývá 216.000 žádostmi o důchod, tedy počet nalezených pochybení je vzhledem k těmto číslům velmi nízký.

Téměř třetina zjištěních pochybení se podle ní týká chybného určení data vzniku invalidity a nedostatečného vypořádání se s lékařskými posudky. Chybně stanovené datum vzniku invalidity znamená, že žadateli o přiznání invalidního důchodu byl určen vznik invalidity k pozdějšímu datu, než vyplývalo z lékařských zpráv.

Podle ombudsmanky je důležité, aby si lidé pro správný výpočet důchodu hlídali lékařskou dokumentaci. "Všechna lékařská dokumentace má být založená u praktického lékaře," upozornila.

Celkový počet důchodců v Česku byl letos v září 2 880 677, což je o 19 864 více než loni. Jde o číslo, které zahrnuje občany pobírající alespoň jeden z druhů důchodů vyplácených ČSSZ. Do této „kategorie" tedy patří starobní důchodci včetně těch, kteří zároveň pobírají i pozůstalostní důchod (2 389 270), invalidní důchodci včetně těch, kteří k invalidnímu důchodu pobírají důchod pozůstalostní (427 431) a pozůstalostní důchodci pobírající „sólo" pozůstalostní důchod (63 976), tj. pouze tento důchod (sem se započítávají například i děti se sirotčím důchodem), informuje cssz.cz.

ČSSZ vyplácí důchody všem zmíněným klientům. V úhrnu tak v září 2016 vyplatila celkem 3 497 426 všech důchodů, tedy 2 389 270 starobních, 427 431 invalidních a 680 725 pozůstalostních.

Témata:  Anna Šabatová důchody Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy