Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr Johnson míří do Prahy. Se Zaorálkem bude jednat o brexitu

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Praha - Šéf britské diplomacie Boris Johnson přijede v pátek do Prahy. S českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem bude jednat o brexitu. Jednání mezi Británií a zbytkem EU o uspořádání vztahů by měla trvat dva roky.

Johnson je prvním představitelem britské vlády, který do Česka přijíždí po červnovém referendu o brexitu. Před referendem se silně angažoval v kampani za odchod z unie.

Británie musí po rozhodnutí voličů oficiálně zahájit proceduru odchodu z EU. Britský ministr pro brexit David Davis v pondělí potvrdil, že kabinet Theresy Mayové tak chce učinit v březnu příštího roku, přestože podle rozhodnutí soudu musí ještě výsledek referenda potvrdit parlament. Mezi poslanci přitom převažují odpůrci odchodu z unie.

Česko chce klást důraz na to, aby měli čeští občané i po brexitu na britském trhu práce stejná práva jako Britové. Premiér Bohuslav Sobotka také v minulosti zdůraznil, že v Británii nesmí docházet k útokům na cizince z východní Evropy, kterých po referendu přibylo.

Témata:  Lubomír Zaorálek Brexit Boris Johnson

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy