Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman by měl opustit vládu, trvá na svém Zeman

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že vládu by měl opustit ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček to dnes oznámil na pravidelné tiskové konferenci.

"Samozřejmě ten názor pana prezidenta trvá. Ministr kultury Daniel Herman poškodil zájmy České republiky," uvedl mluvčí. Dotázal se, proč Herman "zůstává ve vládě, která má svou zahraniční politiku jasně potvrzenou". "Pan ministr tuto zahraniční politiku nedodržuje," dodal Ovčáček.

Narážel tak na Hermanovo oficiální setkání s dalajlamou a následné prohlášení ústavních činitelů o respektu vůči Číně a její územní celistvosti, které bylo kritiky označováno za poníženecké.

Zeman se dnes sejde s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který ohlásil možné změny ve složení svého kabinetu.

KDU-ČSL stejně jako ANO nicméně výměny svých ministrů odmítly. Sobotka tak možná obmění jen některé sociálnědemokratické členy vlády jako reakci na neúspěch své strany ve volbách. Ovčáček nechtěl předjímat, zda Zeman případným Sobotkovým návrhům vyhoví.

Témata:  Miloš Zeman Daniel Herman vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy