Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS znovu projedná kauzu řidiče, který se srazil s motorkářem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Kauza řidiče, který se při odbočování doleva srazil s motorkářem předjíždějícím kolonu, se musí znovu projednat. Nařídil to dnes Ústavní soud (ÚS), který žádá podrobnější dokazování. Z nálezu vyplývá, že má ÚS o vině řidiče značné pochybnosti.

Havárie se stala v srpnu 2013 na Frýdecko-Místecku. Motocyklista vylétl z vozovky, poranil si hlavu, má těžké doživotní následky. Šofér dostal podmínku za nedbalostní ublížení na zdraví. Justice však podle ústavní stížnosti dostatečně nezohlednila motorkářův podíl na nehodě. Motocyklista totiž porušil zákaz předjíždění, překročil povolenou rychlost a byl pod vlivem alkoholu. "Závěr o vině je minimálně předčasný," uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Okresní soud ve Frýdku-Místku řidičovi za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti uložil půl roku vězení s podmínkou na 16 měsíců a náhradu škody 1,37 milionu korun. Krajský soud v Ostravě trest zmírnil na čtyři měsíce s roční podmínkou, náhradu snížil na 837.000 korun, ve zbytku pozůstalé odkázal na civilní soud.

Verdikt posléze potvrdil Nejvyšší soud. Uznal, že motocyklista nesl většinu viny, ovšem chyboval prý i řidič. Sice blinkrem signalizoval, že chce odbočit, ovšem nejspíš se nepřesvědčil, zda jej někdo nepředjíždí.

Jirsa zdůraznil, že odbočování doleva patří k nejsložitějším manévrům v silničním provozu. Nyní se musí případem znovu zabývat okresní soud. Pokud se nepodaří dostatečně jasně prokázat nedbalostní zavinění řidiče, bude nutné jej zprostit obžaloby.

Témata:  dopravní nehody Ústavní soud ČR řidiči

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy