Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dávají přednost Clintonové, Trump u nich propadl

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Praha - V České republice se větší podpoře těší demokratka Hillary Clintonová než republikán Donald Trump, kteří se v dnešních volbách utkají o funkci amerického prezidenta.

Z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že podle více než dvou pětin českých občanů (43 procent) by se do Bílého domu měla přestěhovat Clintonová, zatímco 13 procent dotázaných dává přednost Trumpovi.

Podpora Hillary Clintonové u české veřejnosti od letošního září přitom vzrostla o čtyři procentní body, zatímco podíl Trumpových příznivců se výrazně nezměnil, uvedli analytici CVVM.

Clintonová má větší podporu mezi lidmi od 30 do 44 let, respondenty s dobrou životní úrovní či oslovenými, kteří se řadí k pravici.

"Z hlediska politických preferencí se k Hillary Clintonové častěji přiklonili voliči KDU-ČSL, TOP 09 a Strany zelených," konstatuje CVVM. Trumpa častěji preferují muži, voliči ANO nebo Strany přímé demokracie.

Sociology také zajímalo, jak Češi vnímají působení dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy. Pozitivně ho hodnotí 57 procent Čechů, negativně asi čtvrtina, zbytek nevěděl. Lidé hodnotící Obamu pozitivně by výrazně častěji chtěli za jeho nástupkyni Clintonovou.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump volby v USA

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy