Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změní česko ústavu? Vyslání vojáků k záchraně Čechů by mohlo být snazší

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha - Vláda by mohla dostat právo rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí například k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení bez toho, že by takovou misi musely schvalovat obě parlamentní komory.

Předpokládá to novela ústavy, kterou předložila skupina poslanců včetně předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Zmírnění podmínek by usnadnilo třeba taky vyslání jednotek české armády do misí v rámci takzvaných sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance.

"Navrhovaná úprava umožní státu být lépe připraven reagovat na krizové situace, které z důvodu zásadní změny bezpečnostního prostředí ve světě v posledních několika letech mohou přijít velice nečekaně," stojí v důvodové zprávě ústavní novely. Hamáček i Stropnický zdůraznili, že návrh podporují politici napříč Sněmovnou. Věří proto tomu, že projde schvalovacím procesem hladce.

O problému s nynějším zněním ústavy ohledně vysílání vojáků v těchto případech se debatuje už delší dobu. Nyní může vláda poslat české vojáky do zahraničí nejvýše na 60 dnů jen omezeně. Ústava hovoří o plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení, o účasti na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace za souhlasu přijímajícího státu a o účasti na záchranných pracích při živelních pohromách a průmyslových nebo ekologických haváriích.

Ústavní novela by tyto tři podmínky zrušila. Stejně jako doposud by vláda musela o misi informovat Sněmovnu a Senát, Parlament by mohl rozhodnutí kabinetu zrušit. Informaci by ale poslanci a senátoři nemuseli dostat neprodleně, ale bez zbytečného odkladu.

 

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Ústava České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy